• wyszukaj nocleg

Miasto

rodzaj noclegu

do centrum

cena max
+ wyszukiwanie zaawansowane
  • Wino Porto

Porto to najbardziej znane wino portugalskie, które należy do czołówki win świata.


Zbierane w dolinie rzeki Douro (północ kraju) winogrona to składnik tego wina. Dojrzewa ono i jest butelkowane w mieście Vila Nova de Gaia.

Jak wygląda produkcja Porto? Grona są miażdżone i poddawane fermentacji. Kiedy poziom alkoholu osiągnie ok. 7%. Dodawna jest spirytus winny – aguardente – a w efekcie powstaje wino o zawartości 20%.

Porto ma dużo odmian. Białe wino jest zróżnicowane smakowo: wytrawne, słodkie i półsłodkie. Wino czerwone, tańsza odmiana zwana Ruby, może być słodka lub półsłodka. Większość to jednak wina wytrawne i półwytrawne (Porto Tawny i LBV).

Wszystkie rodzaje wina Porto łączy aromat wanilii, dębu i korzenny posmak. Wytrawne i półsłodkie pije się jako aperitif, schłodzone do 12°C. Słodkie natomiast pijemy po posiłku jako deser, temperatura powinna być naturalna - 18°C.

Do najlepszych rodzajów wina Porto należą: „Late Bottled Vintage” (LBV) i „Vintage”.

 

Źródło: www.wikipedia.pl

  • Komentarze
brak komentarzy
  • Dodaj komentarz
Treść komentarza
+ Dodaj do komentarza własne zdjęcie (np. jeśli byłeś na danej imprezie)
+ Wstaw film z Youtube


 Imię   Miasto    kod Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie




Serwisy | Rejestracja

Sylwester | noclegi nad jeziorem
stat4u